Στην σημερινή εποχή του στρες, η διατροφική σύνεση είναι ενα θέμα με τεράστια σπουδαιότητα. Η ‘’χημικοποίηση’’ των τροφών με πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις, αφυδάτωση, συμπύκνωση, κατάψυξη και μικροκύματα κάνει τη διατροφική επιμόρφωση πολύ σημαντική.
Η φυσικοπαθητική βλέπει τη σωστή διατροφή ως θέμα ενεργειακής ισορροπίας όταν απορροφάται αποτελεσματικά η ενέργεια των τροφών και απεκκρίνονται αποτελεσματικά τα αχρησιμοποίητα συστατικά τους.
Οι γιατροί της Βοστόνης ,που έχουν παραδοσιακή νοοτροπία και είναι, οι περισσότεροι,απόφοιτοι του Χάρβαρντ, επισημαίνουν πως η ιατρική δεν μπορεί πια να βοηθήσει στο 80% των παθήσεων. Ότι η ιατρική και η χειρουργική εξακολουθούν να θεραπεύουν μόνο το 10% των ασθενειών, και ότι το άλλο 10% προκαλείται τώρα απο χειρουργικά ατυχήματα και παρενέργειες των φαρμάκων. Υποστηρίζουν πως η υγεία δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνουν οι άλλοι για τον ασθενή, αλλά και από το τι είναι πρόθυμος να κάνει ο ασθενής για τον εαυτό του.
Η προσωπική ευθύνη, η αναγνώριση της προσωπικής αξίας και ο μεγάλος σεβασμός για τη ζωή, θεωρούνται καθοριστικά στοιχεία της υγείας. Η φυσικοπαθητική θεωρεί πως όλες οι παθήσεις είναι δυνατόν να αντιστραφούν μέσα από τη θαυμαστή δύναμη αυτοθεραπείας του σώματος. Βλέπει το σώμα σαν ένα ενεργειακό σύστημα και πιστεύει ότι η υγεία είναι τόσο σημαντικό θέμα ώστε δεν μπορούμε ούτε να την αφήσουμε αποκλειστικά και μόνο στην επιστήμη, ούτε να την αντιμετωπίζουμε με μη επιστημονικό τρόπο.
Το βασικό θεμέλιο της φυσικηπαθητικής είναι ότι το σώμα επιδιώκει πάντα την υγεία , και την επιτυγχάνει με τον συνεχή αυτοκαθαρισμό από τα βλαβερά απόβλητα. Η φυσικοπαθητική είναι η προσέγγιση με την οποία κατανοούμε την επίδραση που έχουν οι τροφές, πάνω στη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής μας. Εστιάζει στην πρόληψη και υγιεινή ζωή. Διδάσκει τον άνθρωπο πώς να εξαλείφει το αίτιο που του προκαλεί τα προβλήματα υγείας αντί να μάχεται συνεχώς τα αποτελέσματα της συνεχούς παραβίασης των φυσικών νομών.