Η Φυσικοπαθητική και το ανθρώπινο σώμα

H φυσικοπαθητική βασίζεται στην ιδέα ότι μέσα στο ανθρώπινο σώμα εμπεριέχεται όλη η θεραπευτική δύναμη του σύμπαντος και πως η φύση είναι πάντα σωστή σε αυτά που κάνει ,οπότε δεν μπορούμε να την βελτιώσουμε. Επομένως, η φύση δεν προσπαθεί να παρεμποδίσει τις δικές της λειτουργίες. Έχουμε προβλήματα κακής υγείας (π.χ. παχυσαρκία, πόνο, στρες) μόνο όταν παραβιάζουμε τους φυσικούς νόμους της ζωής.

Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο εξαιρετικό δημιούργημα της φύσης, απαράμιλλο στη δύναμη, τις ικανότητες και τα περιθώρια προσαρμογής.

Η μηχανισμοί αυτοσυντήρησης του σώματος υπάρχουν μέσα του από τη γέννησή μας. Η υγεία είναι κληρονομικό μας δικαίωμα. Όπως ένα φυτό, όπου κι αν βρίσκεται μέσα σ΄ένα δωμάτιο, στρέφεται προς το φως, με τον ίδιο τρόπο και το σώμα επιδιώκει πάντα την τελειότητα. Σαν μια αυτόματη βιολογική διαδικασία ύπαρξης, σαν την ανάσα και το ανοιγόκλεισμα των ματιών, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί συνεχώς να είναι υγιές. Το μυστικό είναι να μάθουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία και όχι να την εμποδίζουμε. Κάθε αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον επηρεάζει την ευεξία μας, αλλά σε κανέναν άλλο τομέα της ζωής δεν παραβιάζονται πιο έντονα οι βιολογικές ανάγκες μας, όσο στη διατροφή μας.

Αν έχετε πρόβλημα βάρους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τροφές που τρώτε είναι ένας βασικός παράγων που συντελεί στο πρόβλημα. Από κάθε τομέα των θεραπευτικών επαγγελμάτων, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση της τροφής με την υγεία και την ευεξία μας.

Αν θεωρήσουμε πως η συχνότητα εμφάνισης των δύο πιο θανατηφόρων ασθενειών (καρδιοπάθειες και καρκίνος) θα μπορούσε να μειωθεί εφόσον ο κόσμος ήξερε πώς και τι να τρώει, φανταστείτε τι επίδραση θα είχε αυτό για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που συχνά είναι προάγγελος αυτών των παθήσεων.