Γιατί παρατρώμε;

Αν κατανοήσουμε τη φυσιολογία της πολυφαγίας, θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στην τάση να παρατρώμε. Υπάρχουν δυο κύριοι οργανικοί λόγοι που προκαλούν πολυφαγία. Και μερικές φορές οι λόγοι αυτοί αντιμετωπίζονται και διορθώνονται πιο εύκολα από ότι τα ψυχολογικά αίτια. Και αν διορθώνονται, γίνεται πιο εύκολη και η διόρθωση των ψυχολογικών αιτίων.

Ο πρώτος λόγος που μας κάνει να τρώμε πολύ, είναι ότι το σώμα μας δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Τα συστατικά αυτά απορροφώνται από τα έντερα. Αν φράζουν οι μικροσκοπικές λάχνες (ίνες) των εντέρων, όσο κι αν τρώμε, το σώμα μας δεν μπορεί να πάρει τα συστατικά που θέλει. Αυτές οι λάχνες φράζονται εύκολα από τα απόβλητα των τροφών που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει και να χρησιμοποιήσει σωστά. Όταν δεν απορροφώνται θρεπτικά συστατικά λόγω απόφραξης των λαχνών, ο οργανισμός σημαίνει συναγερμό, ενημερώνοντας ότι δεν έχει τις ουσίες που χρειάζεται και μόλο που μόλις φάγαμε, θέλουμε να φάμε κι άλλο.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί πολυφαγία είναι η κατανάλωση μη θρεπτικών τροφών, όπως οι γνωστές “τροφές – σκουπίδια”, τα επεξεργασμένα δημητριακά για παιδιά και άλλα φαγητά που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Ένα υποσιτισμένο σώμα θα ζητά συνεχώς τροφή, παρόλο που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες. Αν οι τροφές δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όσο μεγάλη ποσότητα κι αν φάμε, το σώμα παραμένει σε κατάσταση λιμοκτονίας. Ο λόγος της παχυσαρκίας είναι ότι λιμοκτονούμε τρώγοντας τεράστιες ποσότητες άδειων τροφών (τροφές- σκουπίδια). Ο νέος τρόπος διατροφή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και τα δύο αίτια της πολυφαγίας. Οι μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλό υδατικό περιεχόμενο θα καθαρίσουν τα έντερα και τις λάχνες και το σώμα σας θα αρχίσει να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Αν θα συνεχίσετε να τρώτε τροφές που ξεχειλίζουν από θρεπτικές ουσίες, θα εξαφανιστεί η οργανική βάση της πολυφαγίας.