Γιατί οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα

Μια από τις πιο αναποτελεσματικές και παράξενες ανθρώπινες εμπειρίες, είναι η δίαιτα. Πολλοί υποβάλλουν τακτικά τον εαυτό τους σ΄αυτή τη διαδικασία, χάνοντας μερικά κιλά για ένα διάστημα για να τα πάρουν πάλι πίσω σε λίγο. Αυτοί οι άνθρωποι εξαντλούν τον εαυτό τους νοητικά ,πνευματικά ,σωματικά και συναισθηματικά.

Αυτές οι αποτυχημένες προσπάθειες δημιουργούν το αδικαιολόγητο στρες και τη συναισθηματική ταλαιπωρία που γνωρίζουν πολύ καλά, όσοι κάνουν συχνά δίαιτα.

Σε τελική ανάλυση, τι ακριβώς είναι μια δίαιτα; Κάποιος κάνει κατάχρηση στο φαγητό μέχρι που φτάνει σ΄ένα σημείο όπου δεν μπορεί πια να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη ή δεν του πηγαίνουν τα ρούχα του. Μετά αναγκάζει απρόθυμα τον εαυτό του να “κάνει δίαιτα” για να αντισταθμίσει το περιττό φαγητό που έχει καταναλώσει. Η “λύση” για αυτή την πολυφαγία είναι συνήθως η στέρηση. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες “διαιτητικές θεραπείες” απαιτούν από το άτομο να χάσει κιλά με κάθε θυσία. Πολλές φορές το πραγματικό τους κόστος είναι η ευεξία του ανθρώπου που τα εφαρμόζει.

Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα οι δίαιτες; Τι σκέφτεστε όταν κάνετε δίαιτα; Τι θα φάτε όταν τελειώσει επιτέλους αυτή η δοκιμασία. Πώς είναι δυνατόν να πετύχει η δίαιτα, όταν το μόνο που σκέφτεστε είναι το φαγητό; Η στέρηση δεν είναι η λύση για υγιές και μόνιμο αδυνάτισμα. Συνήθως σας κάνει να πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό αργότερα, και αυτό περιπλέκει το πρόβλημα. Η στέρηση και οι κρίσεις πολυφαγίας γίνονται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος συνιστά ένα από τα πολλά προβλήματα της δίαιτας.

Όλες αυτές οι δίαιτες είναι προσωρινές, επομένως και τα αποτέλεσμα τους είναι, αναγκαστικά, προσωρινά. Θέλετε να είστε μονίμως λεπτοί ή προσωρινά λεπτοί; Τα μόνιμα μέτρα δίνουν μόνιμα αποτέλεσμα, τα προσωρινά μέτρα δίνουν προσωρινά αποτέλεσμα.

Όμως το γεγονός είναι πως οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα! Δεν είχαν και δεν θα έχουν ποτέ. Οι αριθμοί και μόνο αρκούν για να το αποδείξουν. Αν οι δίαιτες είχαν αποτέλεσμα, δεν θα μειωνόταν κάθε χρόνο το ποσοστό παχυσαρκίας στη χώρα, αντί να αυξάνεται;